Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Χαρακτηρισμός λογοτεχνικών ηρώων

   Όταν καλούμαστε να χαρακτηρίσουμε έναν ήρωα, ένα πρόσωπο δηλαδή ενός λογοτεχνικού κειμένου,
εντοπίζουμε:
·         Τα εξωτερικά του γνωρίσματα (ηλικία, εμφάνιση, επάγγελμα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κ.α. )
·         Τα πνευματικά του γνωρίσματα (τρόπος σκέψης, επίπεδο μόρφωσης, πνευματικές ικανότητες π.χ. ευστροφία, διορατικότητα κ.α.)
·         Τα ψυχικά του γνωρίσματα (ψυχικές ιδιότητες θετικές ή αρνητικές  π.χ. πείσμα, θάρρος κ.α.)
·         Τα συναισθήματά του (χαρά, λύπη, στοργή, αγάπη κ.α.) 
       Τον χαρακτηρίζουμε ακόμη με βάση τη συμπεριφορά του και τη σχέση του με άλλους ανθρώπους, τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά του,  τη στάση του απέναντι στη ζωή, τις δυσκολίες και τα εμπόδιά της, αλλά και τη στάση του απέναντι στα προβλήματα της εποχής και του τόπου του, εφόσον βέβαια υπάρχουν αναφορές ή στοιχεία στο κείμενο που υποδηλώνουν τα παραπάνω.

 Για να χαρακτηρίσουμε ένα πρόσωπο, αντλούμε υλικό από τον τεράστιο πλούτο των επιθέτων που διαθέτει η ελληνική γλώσσα και μπορούν να αποδώσουν με ακρίβεια τις ιδιαίτερες πτυχές της προσωπικότητάς του. Χρήσιμα είναι και τα ουσιαστικά που δηλώνουν αντίστοιχες ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Τέλος, η προσεκτική επιλογή ρημάτων που χαρακτηρίζουν κυρίως τις πράξεις και τη στάση ζωής ενός προσώπου, μας  βοηθά στην ολοκληρωμένη σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του. ΟΜΩΣ δεν αρκεί η απλή παράθεση επιθέτων, ουσιαστικών, ρημάτων. ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ, με στοιχεία και πληροφορίες που αντλούμε από το κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου