Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Είδη αφηγητή

·                     Ο αφηγητής δεν ανήκει στα πρόσωπα της ιστορίας. Τότε αφηγείται τα γεγονότα σε γ΄ πρόσωπο, καταγράφοντας αυτά που λένε ή κάνουν οι ήρωες. Άλλοτε δεν
σχολιάζει τα διαδραματιζόμενα αλλά αφήνει να μιλήσουν  τα ίδια τα γεγονότα και οι πράξεις των ηρώων (αντικειμενικός παρατηρητής) και άλλοτε καταγράφει τα πάντα, ακόμη κι όσα νιώθουν ή σκέφτονται ή σχεδιάζουν οι ήρωες (παντογνώστης παρατηρητής).
·       Ο αφηγητής ανήκει στα  πρόσωπα της ιστορίας. Αφηγείται σε α’ πρόσωπο, συμμετέχοντας στα δρώμενα ως βασικό ή δευτερεύον πρόσωπο και μέσα από την οπτική γωνία του προσώπου αυτού. Δεν αποκλείεται βέβαια η χρήση του γ΄ προσώπου σε αφηγηματικά ή περιγραφικά μέρη στην περίπτωση αυτή.

Σημείωση:  Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον συγγραφέα με τον αφηγητή. Ο συγγραφέας είναι ένα πραγματικό πρόσωπο και γράφει ένα διήγημα ή μυθιστόρημα. Ο αφηγητής  είναι ένα διαφορετικό-φανταστικό, επινοημένο από τον συγγραφέα πρόσωπο, που βρίσκεται στο γραπτό κείμενο και λέει την ιστορία. Ακόμη κι αν η διήγηση είναι στο πρώτο πρόσωπο, ο ήρωας-αφηγητής πιθανότατα είναι ένα φανταστικό επινοημένο πρόσωπο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο συγγραφέας ταυτίζεται με τον αφηγητή, μόνο εφόσον αυτό δηλώνεται από τον ίδιο και το κείμενο είναι αυτοβιογραφικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου