Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Αφήγηση- "Τρόποι αφήγησης"


  • ·       ·         «Αφήγηση» ή «διήγηση»: Όταν θέλουμε να παρουσιάσουμε σε κάποιον ένα γεγονός πραγματικό ή φανταστικό ή μια σειρά γεγονότων, φροντίζουμε να δώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για τις διάφορες φάσεις και την εξέλιξή του ή την εξέλιξή τους με χρονική σειρά, προσέχοντας και τον άξονα του χώρου. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας ονομάζεται «αφήγηση» ή «διήγηση».
  • ·         «Περιγραφή»: Πρόκειται για την αναπαράσταση μέσω του λόγου προσώπων, τόπων και αντικειμένων. Ο αφηγητής δημιουργεί εικόνες πραγματικές ή φανταστικές που τις αναπαριστά με λόγια. Η περιγραφή εξαρτάται από την «οπτική γωνία» του ανθρώπου που περιγράφει, δηλαδή από τη θέση του στο χώρο απ’ όπου παρατηρεί τα πράγματα, αλλά και από την ιδιαίτερη προσωπικότητα και το χαρακτήρα του.
  • ·         Διάλογος:Το μέρος της αφήγησης στο οποίο δυο ή περισσότερα πρόσωπα «συνδιαλέγονται» σε ευθύ λόγο και συνήθως σε α΄ πρόσωπο. Ο διάλογος προσδίδει στο κείμενο ζωντάνια και παραστατικότητα.
  • ·         Εσωτερικός μονόλογος: Πρόκειται για την τεχνική αφήγησης που φέρνει στην επιφάνεια την αδιάκοπη ροή σκέψεων, εικόνων, αναμνήσεων, συνειρμών και εντυπώσεων που διασχίζουν την ψυχή και το νου του ήρωα σε α΄ πρόσωπο και φαίνεται να διατυπώνονται σε λόγο τη στιγμή που γεννιούνται. Έτσι ο εσωτερικός μονόλογος εκφράζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το περιεχόμενο της συνείδησης του ήρωα.
  • ·         Σχόλιο: Η παρεμβολή σχολίων, σκέψεων ή γνωμών από τον αφηγητή έξω από τη ροή της αφήγησης.
  • Συνήθως στη λογοτεχνία (διήγημα ή μυθιστόρημα) υπάρχει  συνδυασμός των τριών πρώτων παραπάνω αφηγηματικών τρόπων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου